ETUSIVUESITTELYHEVOSETTOIMINTAMUUTA

Nothwulf Belv

Lopetettu 27.2.2015
Aina hevosesta luopuminen on vaikeaa, mutta pakko sanoa, että Ullen kohdalla se oli erityisen vaikeaa. Mutta kun ori loukkasi jalkansa laitumella ja se olisi joutunut seisomaan pitkään pienessä tarhassa ja sisällä, tiesin ettei se sopisi virkeän vanhuksen pääkopalle. Ori on meille nyt kaikkensa antanut: minulle urani ensimmäisen YLA1-palkinnon, yhdeksän upeaa jälkeläisten ja jatkon hienolle orilinjalle.
- Viivuska


        

© Klosterhof Medingen

Perustiedot

Nimi, Lempinimi Nothwulf Belv , "Ulle" Rotu, Sukupuoli trakehnerin hevonen, ori
Syntymäpäivä, Ikä 10.04.2010, täällä (oma) Väri, Säkäkorkeus ruunikko, 170 cm
Painotus kouluratsastus (GP, 110cm) VH-tunnus VH11-021-0234
Omistaja Viivuska (VRL-00502) Kasvattaja Viivuska / Belvine
YLA1, KRJ-I, 63 sijoitusta

Palkittu YLA1-palkinnolla lokakuun 2014 lisätilaisuudessa,
ollen samalla arvostelun toiseksi paras hevonen (AP2)
33 (16+17) - 28 (17+11) - 17 - 17 - 7 = 102p / YLA1

Palkittu KRJ-I-palkinnolla elokuun 2013 tilaisuudessa
24 (9+7+8) - 42 - 25 - 10 - 8 = 109 p. KRJ-I

Historia ja luonne

Ulle on vain ja ainoastaan minun hevoseni. Jostain kummasta syystä sen emä päästi vain minut katsomaan vatsasyntynyttä poikaansa. Muut se hääti pois. En tiedä oliko tammalla joku aavistus tulevasta, mutta ainakaan minä en ole epäillyt tamman viisautta hetkeäkään sen jälkeen. Ori rakastui minuun ja jos yhtään mahdollista minä rakastuin siihen vielä enemmän. Vietin kaiken mahdollisen ajan Paulan ja Ulle-varsan kanssa. Kliseisesti sanottuna meille kehittyi side ja samalla tutustuin myös emätammaan paremmin. Välillä olisikin vaikea päästää ihanista hetkistämme irti, mutta välillä työt painoivat päälle.

Orivarsan epäluuloinen luonne alkoi selvitä minulle vasta orin lähestyessä yhden vuoden ikää. En enää ehtinyt huolehtia varsasta täyspäiväisesti, kun syksyn kiireet painoivat päälle. Hevostenhoitajat kertoivat "kauhutarinoita" Ullesta, kuin se ei päästänyt ketään lähelleen ja tuittuili sen minkä ehti. Ainoastaan siskoni Lady onnistui oria hieman käsittelemään, osaksi varmaan siksi, että hän muistuttaa ulkonäöltään ja ääneltään minua. En halunnut orista ongelmatapausta ja päätimmekin viedä orin viettämään uhmaikäänsä sukulaistemme tallille, jonne olimme lähettäneet pari muuta vuotiastamme. Ehkä se siellä vähän oppisi tavoille.

Talvi vaihtui kevääksi ja sitten kesäksi. Minä olin kilpailutiimimme kanssa usein pitkillä kilpailureissuilla, enkä ehtinyt miettimään pikkuorin vointia. Välillä sukulaistäti soitti minulle ja kertoi, että kaikki olivat ehjinä, mutta muuta hän ei suostunut sanomaan. Tiesin, että hän osasi hommansa ja oli saanut ennenkin huonosti käyttäytyvät varsat aikuistumaan. Aloin kaipaamaan yhteisiä hetkiämme Ullen ollessa vasta aivan pieni. Töihin oli hankala keskittyä, erityisesti kun Ullen emä kiersi ahkeraan kisakenttiä kanssani. Se vain muistutti minua koko ajan heppavauvastani.

Ullen ollessa lähes kaksivuotias se palasi takaisin talliimme. Se oli kasvanut hurjasti ja alkoi jo näyttää kouluhevoselta, jonka siitä ehdottomasti halusin. Ori oli selvästi rauhoittunut, mutta se ei edelleenkään mielellään päästänyt muista ihmisiä lähelleen. Vaihtelimme kesän ajan sen hoitajaa lähes viikoittain ja yritimme saada sen tutustumaan erilaisiin ihmisiin. Mutta ori ei vain syttynyt niille uusillekaan ihmisille. Aloimme treenata oria maasta käsin ja juoksuttaen ja ori alkoi näyttää potentiaaliaan. Sen liikkeet muistuttivat hämmästyttävän paljon isänsä omia, mutta muuten se on kuin äitinsä: erittäin miellyttämisen haluinen ja työskentely moraali on korkealla.
Ori kehittyi nopeasti ja se alkoi olla jo aikuisen hevosen kokoinen. Pikku hiljaa aloimme totuttaa sitä satulalle ja ratsastajan painolle. Tiesin kuitenkin, etten minä ollut oikea ihminen sen selkään ensimmäisenä. En ole mitenkään kevyt ja sulava noustessani hevosen selkään, enkä halunnut jättää orille mitään pahoja muistoja ensimmäisestä ratsastuskerrasta. Tallimme uusi hoitaja Lindsey ei ollut nähnyt oria sen huonoina aikoina, joten "huijasin" hänet nousemaan orin selkään ensimmäisellä kerralla. Kaikki sujui yllättävän hyvin ja pystyin rauhallisin mielin siirtämään vastuuta orin kouluttamisesta ja ratsuttamisesta myös Lindseylle.

Lindsey ja Ulle olivat selvästi loistava pari: Ulle oli edelleen oma uppiniskainen ja temperamenttinen itsensä, mutta nainen sai jotenkin pehmitettyä orin. Pari kehittyi huimaa vauhtia ja en ollut uskoa miten nopeasti orista oli silmieni alla kehittynyt oikea kouluratsu. Se oli toki edelleen vielä hirveän nuori, mutta se suoritti vaativia tehtäviä kuin konkari. Sen lihakset kehittyivät ja se alkoi saada liitoa liikkeisiinsä. Ratsuna se oli edelleen ailahtelevainen ja herkkä, mutta parhaimpina hetkinään se pystyi mihin vaan.
Kuusivuotiaana ori pääsi starttaamaan jo ensimmäiset GP-luokkansa, tosin ei missään isoissa kilpailuissa. Halusimme edetä sen kanssa hitaasti ja Lindseyn tuella sain pidettyä uppiniskaisen orin aisoissa kisamatkoilla.Vaikka käsissäni on tarkasti viritetty huippuhevonen, se edelleen on oma ihana itsensä kotitallissa. Tosin vain minun ja Lindseyn kanssa, mutta hyvä vain - saamme nauttia enemmän orin seurasta. Se selvästi aikuistuu koko ajan ja sillä alkaa olla enemmän hyviä kuin huonoja päiviä. Ulle ei varsinaisesti nauti hoitamisesta ja muusta käsittelystä, mutta se tietää, että se on välttämätön paha, jos se haluaa pysyä kunnossa ja päästä kilpakentille. Varusteiden kanssa saa aina välillä taiteilla ison orin kanssa ja sykeröt eivät ole aina täydellisen pyöreitä, kun orin tympääntyy seisomaan paikallaan. Joskus orin temperamentti hieman kuohahtaa ja silloin saan minäkin olla varuillani. Mutta onneksi ori jättää näykkäily-yritykset ja seinään potkimiset karsinaansa.

Orin ihmeellisyys tulee esiin, kun sen selkään pääsee istahtamaan. Ori on kuin eri eläin, kun sen suuhun laittaa kankikuolaimet, jalkaan pintelit ja tuo sen kentälle tai maneesiin. Jotain sen päässä napsahtaa hetkeksi oikealle kohdalleen ja sen ratsastamisesta ei voi kuin nauttia. Ulle on sopivan herkkä, se liikkuu aina reippaasti omilla jaloillaan ja sen temperamenttinen luonne tuo aina jotain pientä lisää meidän koulusuoritukseemme. Ori onkin parhaimmillaan Kür-luokissa, jossa saamme tuoda esiin orin koko persoonan. Sen valloittavan lennokkaat liikkeet, puhdas liikekieli ja vahva työmoraali tekevät siitä minulle täydellisen kouluhevosen. Ainoa oria lähelle päässyt hevonen on sen isä, eikä se ole paha yhtään.

Toki ketä tahansa ei Ullenkaan selkään voi laittaa, eivätkä vaativat liikkeet aina minunkaan kanssa onnistu, jos kaikki ei ole kohdallaan. Ori aistii todella helposti, jos ratsastaja on vähän muissa maailmoissaan tai satulavyö on vähän liian kireällä. Ori vaatii ratsastajaltaan ja myös hoitajiltaan paljon, mutta kyllä se sitten antaakin paljon, varsinkin kisakentillä. Ullella on rautaiset kilpailijan hermot, eikä se pahemmin välitä oikeastaan mistään, kun kisasatula on selässä ja se pääsee esiintymään valkoisten kouluaitojen sisälle. Se pääsee sen omaan pikku maailmaan, johon minä olen vain päässyt kurkkaamaan kanssamatkustajana. On ilo aina kisasuorituksen jälkeen katsoa oria ja nähdä sen onnellinen ja valpas katse tuijottamassa suoraan syvälle silmiini.Ori alkoi lopetella kouluratsun uraansa sen ollessaan 15-vuotias. Voi sanoa, että se on saavuttanut urallaan lähes kaiken mitä toivoin ja unelmoin. Se pystyy edelleen joskus yllättämään minut upeilla suorituksillaan, vaikka sen ei enää tarvitse todistaa minulle mitään. Toivon enää, että sen varsat saisivat edes pienen osan orin upeudesta ja ehkä pääsen joskus juhlimaan samoja saavutuksia jonkun sen pojan kanssa.

Sukutaulu

i. Nicotinecall PB YLA2, KRJ-I, KRL-II, vTOK***
trakehner, rautias, 170 cm
ii. Craven GER KRJ-I YLA2
trak, km, 170 cm
iii. Mephistopheles Dust (evm)
iie. Hollowgram (evm)
ie. Before The Bleeding Sun KRJ-II YLA2
trak, rt, 162 cm
iei. Doom of Illnath (evm)
iee. Snow-White Sorrow (evm)
e. Prettyaholic YLA2, KRJ-I, KRL-II
trakehner, ruunikko, 170 cm
ei. Lovekorn YLA2, KRJ-II, KRL-II
trak, rn, 173 cm
eii. Kornefer II (evm)
eie. Loveléia (evm)
ee. Prettydeath KTK-III
trak, rn, 170 cm
eei. Commodor (evm)
eee. Prettyvacant (evm)

Sukuselvitys

Ullen isän isän isä Mephistopheles Dust on periyttänyt hyvin kaikki hienot ominaisuutensa jälkeläiselleen Craven GER:lle. Molemmat ovat kimoja, rakenteeltaan samanlaisia ja molemmilla on hienot ja tasokkaat liikkeet. Ori tosin on lähtöisin Itävallasta, kun taas Craven on syntynyt Saksassa. Dust kilpaili kotimaassaan menestyksekkäästi GP-tasolla. Ori kuitenkin myytiin vanhemmalla iällä Saksaan omistajan rahaongelmien takia, jossa se toimi pääasiassa siitoskäytössä. Orin hienoimmat suoritukset nähtiinkin sen synnyinmaassa, eikä se hirveästi kouluradoilla Saksassa menestynyt. Hollowgram taas majailee edelleen samassa siittolassa, missä Craven syntyi. Eric Grayn tamma ei ole koskaan osallistunut mihinkään ratsastaskilpailuun, mutta siitoskäytössä se oli hienon sukunsa takia.

Punarautias Doom of Illnath, Ullen isän emän isä ei ole kovin paljon menestynyt kouluradoilla. Vaativiin B luokkiin se parhaimmillaan osallistui, mutta ei saavuttanut suurta menestystä, vaikka kapasiteettia ja liikettä sillä on. Uran esteenä on ollut orin huonot kilpahermot, joiden takia sen kisaura päättyi 10 vuotiaana. Pari jälkeläistä se on kisauransa jälkeen saanut, vaikka vähäisen kisanäytön takia se ei ole ollut kauhean kysytty orimarkkinoilla. Snow-White Sorrow vaihtoi nuorena tiuhaan kotia, vaikka sen luonteessa ei ollut mitään valitettavaa. Luonteeltaan nöytä ja yhteistyöhaluinen tamma on nyt päässyt asettumaan ja kilpailemaankin nykyisen omistajansa kanssa. Tosin tamman kaikki kapasiteetti ei ole päässyt esiin, koska nuorella ja kokemattomalla omistajalla ei ollut kykyjä vaikeampiin luokkiin.

Kornefer II, Ullen emän isän isä, on luonteeltaan toista maata kuin suurin osa sen varsoista; erittäin kiltti ja hieman ruunamainenkin. Ori onkin tunnettu kotimaassaan Ranskassa hienoista saavutuksista kouluradoilla, mutta tottakai myös luonteensa ansiosta. Orin kanssa kilparadat ovat jääneet jo taakse omistajan kiireiden takia, mutta se on edelleen haluttu jalostuskäytössä. Huhujen mukaan ori saattaa vaihtaa omistajaa lähiaikoina ja ostajia on varmasti paljon. Kaikki orin jälkeläiset ovat menestyneet upeasti kouluradoilla, mikä kertoo orin periyttävän kapasiteettia GP tasolle asti. Emän isän emä on kovapäinen trakehnertamma Loveleia, joka on juuri luonteensa takia tunnettu nykyisessä kotimaassaan Ranskassa, sekä jossain päin myös Britanniaa. Tamma on suomalaissyntyinen upea kouluratsu, jolla on lahjoja vaikka muille jakaa. Tammalla on hienoja palkintoja GP tasolta ja on se nähty jopa Britannian koulumestaruuksissakin. Luonteestaan huolimatta tamma on mukava ratsastaa ja sen jälkeläiset ovat eritäin hyvin menestyneitä kouluratsuja. Omistajan on tosin täytynyt valita tammalle rauhallisia oreja, muuten varsoista olisi voinut tulla täysin sekopäitä.

Emän emän isä Commodor on upea tummanpunaruunikko trakehnerori. Alunperin ranskalainen ori tuotiin Saksaan kilpahevoseksi nuorelle miesratsastajalle. Ratsukko menestyi kouluradoilla lupaavasti GP tasolla, mutta nuoren orin hermot eivät kestäneet rankkaa kilpauraa. Se siirtyikin jalostuskäyttöön varsin aikaisin ja onkin hyvin tunnettu jalostusori Saksassa. Ori tunnetaan periyttäjänä erityisesti ilmavista ja hienoista liikkeistä ja nöyrästä luonteesta. Emälinjan viimeinen on hieno ruunikko koulutamma Prettyvacant. Tämä hienoliikkeinen kouluhevonen onkin tehnyt mittavan uran GP tasolla eri ratsastajien alla. Siitostammaksi sitä ei vielä voi sanoa, sillä sen hyvin mennyt kilpaura on vielä kesken. Luultavasti tamma kilpailee vielä pari vuotta ja siirtyy vasta sitten kisaeläkkeelle. Varsoja 9-vuotias tamma on synnyttänyt vasta kaksi, jotka molemmat ovat erittäin hyvin menestyneitä kouluradoilla. Luonteeltaan tamma on nöyrä, mutta myös tulista luonnetta löytyy.
(emän puoli © Nora)

Kilpailukalenteri

Koulukilpailut - Vain sijoitukset

30.11.2012 - Fiktio - GP (KRJ-cup) - 3/151
24.08.2012 - Kisakeskus Energia - GP (KRJ) - 7/73
07.08.2012 - Windago - GP (KRJ) - 6/50
06.08.2012 - Windago - GP (KRJ) - 6/50
04.08.2012 - Windago - GP (KRJ) - 4/50
01.08.2012 - Skurvash - GP (KRJ) - 7/50
31.07.2012 - Skurvash - Int II (KRJ) - 1/50
23.07.2012 - Hex Sporthorses - GP (KRJ) - 1/57
11.07.2012 - Infinity - GP (KRJ) - 6/40
05.07.2012 - Viikerlä - GP (KRJ) - 7/50
04.07.2012 - Viikerlä - GP (KRJ) - 7/50
03.07.2012 - Viikerlä - GP (KRJ) - 4/50
18.04.2012 - Hex Sporthorses - GP (KRJ) - 4/51
14.04.2012 - Hex Sporthorses - GP (KRJ) - 5/51
06.04.2012 - Satulinna - Int II (KRJ) - 7/50
02.04.2012 - Satulinna - Int II (KRJ) - 6/50
01.03.2012 - Skurvash - GP (KRJ) - 4/50
25.02.2012 - Skurvash - GP (KRJ) - 5/50
22.02.2012 - Skurvash - Int I (KRJ) - 4/50
21.02.2012 - Skurvash - Int I (KRJ) - 6/50
20.02.2012 - Dark Side Trakehners - GP (KRJ) - 3/100
19.02.2012 - Skurvash - Int I (KRJ) - 7/50
15.02.2012 - Skurvash - GP (KRJ) - 3/50
10.02.2012 - Scandinavian Warmbloods - GP (KRJ) - 1/74
05.02.2012 - Rajaton - Int II (KRJ) - 7/60
05.02.2012 - Infinity - Int II (KRJ) - 6/40
04.02.2012 - Infinity - GP (KRJ) - 5/40
02.02.2012 - Infinity - GP (KRJ) - 4/40
02.02.2012 - Infinity - Int II (KRJ) - 3/40
02.02.2012 - Skurvash - GP (KRJ) - 2/50
26.01.2012 - Bairdon - GP (KRJ) - 2/40
26.01.2012 - VSPY - GP (KRJ) - 5/40
19.12.2011 - KUTSU - Int II (KRJ) - 1/50
18.12.2011 - KUTSU - Int II (KRJ) - 5/50
18.12.2011 - KUTSU - GP (KRJ) - 8/100
14.12.2011 - KUTSU - GP (KRJ) - 7/50
14.12.2011 - KUTSU - GP (KRJ) - 6/100
11.12.2011 - KUTSU - GP (KRJ) - 5/40
11.12.2011 - KUTSU - Int II (KRJ) - 3/28
11.12.2011 - KUTSU - GP (KRJ) - 1/100
10.12.2011 - KUTSU - GP (KRJ) - 3/100
09.12.2011 - KUTSU - GP (KRJ) - 4/50
02.12.2011 - KUTSU - GP (KRJ) - 1/74
02.12.2011 - KUTSU - Int I (KRJ) - 4/48
30.11.2011 - KUTSU - GP special (KRJ-cup) - 3/168
29.11.2011 - KUTSU - GP (KRJ) - 2/50
29.11.2011 - KUTSU - GP (KRJ) - 7/50
27.11.2011 - KUTSU - GP (KRJ) - 3/50
24.11.2011 - KUTSU - GP (KRJ) - 1/50
19.11.2011 - KUTSU - GP (KRJ) - 6/50
19.11.2011 - KUTSU - GP (KRJ) - 5/50
18.11.2011 - KUTSU - PSG (KRJ) - 2/40
17.11.2011 - KUTSU - PSG (KRJ) - 5/40
16.11.2011 - KUTSU - GP (KRJ) - 7/50
15.11.2011 - KUTSU - Int I (KRJ) - 3/40
14.11.2011 - KUTSU - GP (KRJ) - 2/50
31.10.2011 - KUTSU - GP (KRJ) - 1/50
11.10.2011 - KUTSU - Int II (KRJ) - 1/35
29.04.2011 - KUTSU - GP (KRJ) - 7/50
16.02.2011 - KUTSU - Int II (KRJ) - 4/40
11.02.2011 - KUTSU - Int II (KRJ) - 2/40
10.02.2011 - KUTSU - GP (KRJ) - 3/50

20.06.2012 - Praya Sporthorses - GP (VTRY) - 2/10

Jälkeläisinfo

Nothwulf Belv ei ole enää siitoskäytössä.

Jälkeläiset

o. Pontifical Hexen, e. Peacholic
t. Alexandria Hexen, e. Andalucia AIR
t. Aesar Beowulf, e. Baronne Prevost
t. Wulferia O'Kalász, e. Rosenheim's Heidemarie
o. Northern Ensign F, e. G.G. Miss You
t. Bloody Geonne, e. Dark Blood Ties
o. Nicolas 'If, e. Daredevil Rox
o. Nocturnus Hexen, e. Sampetra PB
o. Norwood Hexen, e. Sefika Belv

Päiväkirja

Päiväkirjamerkintä 23.02.2013 - omistajan kirjoittama

Onpas ollut taas kovin kiireistä nuorien hevosten kanssa, enkä ole päässyt tutustumaa Ullen parantumiseen. Lindsey on kuitenkin kertonut hyviä uutisia ja vakuutti, että ori liikkuu jo lähes puhtaasti kaikilla neljällä jalallaan. Mutta haluaisin kuitenkin testata oria vielä itse ja päivän päätteeksi hainkin orin ja talutin sen maneesiin ratsastettavaksi.
Ulle liikkui heti alkukäyntien jälkeen todella hyvin ja tuntui siltä, että pieni ratsastustauko oli tehnyt sille vain hyvää. Sillä oli mukavasti energiaa ja sitä piti enemmänkin toppuutella kuin ratsastaa eteenpäin. Ulle oli oma herkkä itsensä ja teki kaikki pyydettävät tehtävät todella hyvin. Lopuksi ratsastin vielä yhden helpon kouluradan läpi ja ori teki sen oikein mallikkaasti läpi. Tein loppuverryttelyt ja lopuksi vielä kävelytin oria samalla varmistaen, ettei se enää arkonut takajalkaansa. Ori oli oikein pirteällä tuulella ja lähes yhtä hyvä kuin ennen.

Päiväkirjamerkintä 20.02.2013 - omistajan kirjoittama

Nyt kymmenen päivän päästä, ori ei enää onnu ja kintereen turvotus on vähentynyt. Ori selvästi arkoo vielä jalalle astumista, mutta sillä voi jo hyvin ratsastaa rauhallisesti. Siirrymmekin pikku hiljaa ravailemaan ja laukkailemaan, että ori saa takaisin lihasmassaa ja notkeutta. Minun on tarkoitus parin päivän päästä ratsastaa ori läpi ja katsoa, että se on liikkuu varmasti hyvin myös selästä käsin. Sitä ennen Lindsey käy orin kaikki liikeradat läpi ja voimistelee paljon sen kanssa sekä maasta että selästä käsin. Lindsey onkin käynyt orin kanssa kävelylenkeillä ja uittamassa sitä. Tallitytöt ovat saaneet juoksuttaa ja talutella oria. Orin parantuminen on edennyt hyvin ja pikku hiljaa sillä varmasti voi alkaa ratsastaa ihan täyspäiväisesti.

Päiväkirjamerkintä 10.02.2013 - omistajan kirjoittama

Lindsey soitti minulle ollessani naapuritallilla ratsastamassa heidän nuorta hevostaan ja kertoi, että Ullen oli huomattu ontuvan vasenta takajalkaansa. Hoidin nuoren orin ratsuttamisen nopeasti pois alta ja palasin kiireen vilkkaa tarkistamaan orin kuntoa.
Ulle oli otettu karsinaansa odottamaan ja meninkin ensin tutkimaan sen ollessa paikallaan. Tunnustelin sen molemmat etujalat ja sen jälkeen takajalat. Huomasin pientä kuumotusta ja turvostusta vasemman takajalan kintereessä. Sitten siirryimme ulos ja pyysin Lindseytä juoksuttamaan oria edessäni. Sen vasen takajalka liikkui selvästi muita jalkoja hitaammin ja ori selvästi sille astumista.
Määräsin orille kylmä - ja lämpöhoitoja jalkaan ja ratsastustaukoa. Pyysin kuitenkin Lindseytä liikuttamaan oria päivittäin taluttamalla, ettei orin lihasmassa kärsisi.

Päiväkirjamerkintä 15.09.2012 - omistajan kirjoittama

Näin syksyn taittuesssa talveen meillä on tallissa mukavasti hevosia päässyt siirtymään kisaeläkkeelle, kun ne ovat saavuttaneet kisatavoitteensa. Ulle oli tällä kertaa yksi niistä. Vaikka ori on ollut aina loistava kisahevonen, ei vanhuus tässäkään tapauksessa tule yksin, vaan ori on alkanut selvästi liikkumaan hieman jäykemmin. Tosin edelleen se liikku varmasti kaikkien muiden mielestä kuin unelma, mutta kyllä me orin hoitajan Lindseyn kanssa olemme huomanneet, että ori selvästi kaipaa lomaa ja omaa aikaa.
Asteittain olemme alkaneet vähentää orin treenimääriä. Se on selvästi saanut enemmän virtaa, kun sen kanssa ei ihan joka päivä väännetä koulua kentällä. Lindsey välillä puuhailee orin kanssa ihan huvin vuoksi, mutta pääasiassa ori saa olla omissa oloissaan. Se selvästi nautti eläkeherran oloista, tosin yllättävän iloinen se on aina nähdessään minut tai Lindseyn. Ehkä sen kova sydän alkaa pikku hiljaa lämpenemään...

Päiväkirjamerkintä 02.08.2012 - omistajan kirjoittama

Orin kanssa ollaan nyt keskellä tiiveintä kisausaikaa. Se on vaatinut sekä ratsastajalta että ratsulta hurjaa kuntoa. Ori on toki parhaimmassa iässä ja siltä näyttävät kyllä tuloksetkin. Upea tuplavoitto Hex Sporthorsesin ja Skurvashin kisoista oli pitkän työn tulos. Ullen kanssa ollaan pitkään sijoituttu aivan kärjen tuntumaan, mutta voittoja ei ole hetkeen tullut. Nyt tämä saavutus toi mukavasti koko ratsukolle itseluottamusta ja toivottavasti lisää menestystä on tulossa.
Lindseyn kanssa olemme miettineet tarkasti mihin kissanristiäisiin orin kanssa menemme. Vaikka orilla on edelleen rautaisat kisahermot, tuntuu kuin orilla olisi vähän maha täynnä eikä se aina pysty parhaimpaansa. Siksi oria pitää nykyään paljon enemmän viritellä, että sen kanssa päästään optimi suoritukseen. Vaikka ori edelleen pääsee kisatilanteessa omaan kuplaansa ja sitä on todella helppo ratsastaa, sen ihmeellisyys on selvästi haihtumassa. Ehkä pikku hiljaa on aika siirtyä orin kanssa kisaeläkkeelle...

Valmennukset

Kouluvalmennus - valmentaja Sabina

Saapuessani kentälle oli Ulle ratsastajansa kanssa jo kävelemässä alkukäyntejä. Ori oli todella energisen oloinen, hyvä jos pysyi käynnissä. Teimmekin kunnon alkuverryttelyt ennen kuin siirtyisimme päivän aiheeseen: laukanvaihtoihin. Aluksi ravailitte paljon erilaisia kaarevilla urilla ja teitte siirtymisiä. Sen jälkeen teitte kaarevia uria myös laukassa, johon lisäsimme toki myös yksittäisiä laukanvaihtoja.
Kokeilimme myös muutaman täyspiruetin ennen laukanvaihtoihin kokonaan siirtymistä, että ori olisi varmasti hereillä. Aluksi pyysin ratsukkoa tekemään diagonaalilla laukanvaihdot joka askeleella. Todella hyvän suorituksen jälkeen kokeilimme uudelleen GP-tasolla vaadittavat yhdeksän vaihtoa. Ensimmäisellä kerralla yksi vaihto jäi välistä, mutta toisella yrittämällä ratsukko sai täydet kymmenen vaihtoa. Loistavaa! Pyysin ratsukkoa näyttämään vielä hieman piaffea ja se sujuikin kuin tanssi. Tunnin lopulla annoin ratsastajalle palautteen tunnista ja rapsuttelin hieman hienoa ratsua. Kiitos tästä tunnista!

Kouluvalmennus - valmentajana Ciaré

Saapuessani valmentamaan, hieno trakehner ori ravasi lennokkain askelin kentällä. Orin selässä istui hieman tuskaisen näköinen Viivuska, joka kertoi minulle yrittäneensä verrytellä orin, jolla sattui olemaan hieman huonompi päivä tänään.
Aloitimme ravissa, ratsukon tuli ratsastaa keskihalkaisijalle jokainen kerta tullessaan toiseen päätyyn ja väistää siitä suht jyrkästi uralle, toiselle pitkälle sivulle tuli tehdä sulkutaivutusta. Ulle näytti energiseltä ja vastasi Viivuskan apuihin herkästi, hieman protestoidenkin välillä. Tehtävä sujui alkuun hieman nihkeästi, kun ori ei millään olisi halunnut taipua sulkutaivutukseen. Pikkuhiljaa palaset näyttivät loksahtaneen paikoilleen, Ulle alkoi toimia kuuliaisesti ja nöyrästi Viivuskan alla.
Pyysin Viivuskaa siirtämään Ullen laukkaan, laukassa haettiin ensin sopiva keskilaukka, jossa askelta piti saada mahdollisimman pitkäksi. Ullen laukka oli näyttävää, pitkillä sivuilla tuli tehdä muutamat laukanvaihdot joka toisella askeleella. Ensin laukanvaihdoissa oli hieman hakemista, mutta pikkuhiljaa ne onnistuivat kuin vettä vain !. Harjoittelimme viellä laukkapiruetteja niin, että Viivuska ratsasti keskihalkaisijalle ja työsti piruetin. Ulle toimi oikein hienosti, piruetit onnistuivat jokainen kerta lennokkaasti !.
Pyysin ratsukon huilahtamaan hetken, jonka jälkeen pyysin Viivuskaa siirtämään orinsa takaisin raviin. Ravissa harjoiteltiin viellä paljon kuulaisuutta siirtymin ja pysähdyksin, muutaman kerran takaosa käännöksen merkeissä vaihdettiin suuntaakin. Loppuraveissa Ulle alkoi liikkumaan vielläkin rennommin ja venytti itseään tehokkaasti.
Valmennus sujui ratsukolta mainiosti !

Kouluvalmennus 26.3.12 - valmentajana funfunHey

Olitte jo Ullen kanssa verkanneet, kun ilmestyin paikalle. Ori oli hyvin lämmennyt, valmiina haasteisiin! Aloittelimme heti laukalla, jotta hevonen saataisiin hereille. Menitte reipasta, lisättyä laukkaa kokorataleikkaalla ja lyhyemmillä sivuilla kootumpaa. Ulle kuunteli hienosti pidätteesi ja kokosi itsensä hyvin lyhyillä askeleillakin. Kun saitte hienon suorituksen, vaihdoimme tehtävää. Pyysin tulemaan keskelle tekemään laukkapiruettia. Ulle ei millään olisi jaksanut jäädä väkkäräksi pyörimään, vaan olisi halunnut matkata muualle, mutta sait kuitenkin orin hienosti hallintaan. Nostit laukan ja annoit avut hyvin. Ulle suoriutui heti ensimmäisestä kerrasta hienosti, kiitos sinun! Ja toisella kerralla jäi vain vähän kerättävää, kun loppupäästä hevonen vähän vötkistyi. Mutta kolmannella koitoksella piruetista tuli lähes täydellisyyttä hipova, joten päätimme päättää nämä treenit tähän. Saitte rauhassa jäädä verryttelemään, kun minä pakenin paikalta.

Kouluvalmennus - valmentajana alyna

Maneesiin tullessani Ulle näytti suoraan sanoen nyrpeältä. Ehkä sillä oli yksi kuuluisista huonoista päivistään? Se yritti lähes joka askeleella protestoida apujasi vastaan, teki kaiken mitä pyysit, mutta ei tarpeeksi hyvin. Otin sinut orin kanssa keskiympyrälle ravaamaan ympärilleni. Teimme paljon siirtymisiä, temponvaihteluita ja väistöjä. Ulle kuitenkin jatkoi protestointiaan ja ojensin sinulle raipan; ei rankaisemaan hevosta, vaan auttamaan apujen perille saannissa.
Saatuasi raipan käteen Ulle alkoi toimia aivan erilailla, siitä kyllä huomasi ettei se edelleenkään olisi halunnut, mutta raippa herätti orissa sen verran kunnioitusta, että se suoritti tehtävät vaaditulla tavalla kuitenkaan antamatta mitään ylimääräistä.
Siirryimme päivän aiheeseen eli avo - ja sulkutaivutuksiin. Onneksemme ori oli tänään hyvin notkealla ja reippaalla päällä ja taivutukset sujuivat todella hyvin. Lopputunnista Ulle alkoi työskentelemään jo hieman paremmin sileälläkin ja pahasta päivästään huolimatta orilla on silti isot, lennokkaat liikkeet. Sen kanssa vain mitään työskennellä yhden asiaan eteen vähän pidempään kuin muiden kanssa. Ei mikään helppo, mutta aivan mukava eläin!

Ikääntyminen

1 vuotta - 28.05.2010
2 vuotta - 15.07.2010
3 vuotta - 01.09.2010
4 vuotta - 19.10.2010
5 vuotta - 06.12.2010
6 vuotta - 23.01.2011
7 vuotta - 12.03.2011
8 vuotta - 29.04.2011
9 vuotta - 16.06.2011
10 vuotta - 03.08.2011
11 vuotta - 20.09.2011
12 vuotta - 07.11.2011
13 vuotta - 07.03.2012
14 vuotta - 07.07.2012
15 vuotta - 07.11.2012
16 vuotta - 07.03.2013
17 vuotta - 07.07.2013
18 vuotta - 07.11.2013
19 vuotta - 07.03.2014
20 vuotta - 07.07.2014


VIRTUAALIHEVONEN

VIRTUAALITALLI
A SIM-GAME STABLE