Etusivu - Jalostusorit - Siitostammat - Kasvatus - Wiherkankaan kartano

Netherworld Furor

Muistoissa 19.8.2018

Nimi, Lempinimi Netherworld Furor, "Nestor"
Rotu, Sukupuoli trakehner, ori
Syntymäpäivä, Ikä 07.12.2013, täällä (VARL)
Väri, Säkäkorkeus mustanruunikko, 167 cm
Painotus kouluratsastus (GP, 90 cm)
VH-tunnus VH14-021-0089
Omistaja Viivuska (VRL-00502), Wideyard
Kasvattaja Wiherkangas

KRJ-I, YLA2


© Viivuska

KRJ-I-palkinto heinäkuun 2017 tilaisuudessa
8 + 40 + 25 + 20 + 10 = 103 p. KRJ-I

YLA2-palkinto joulukuun 2017 tilaisuudessa
26 (18+8) - 27 (18+9) - 17 - 13 - 7 = 90p

Historia

Miksi hevosia ylipäätänsä omistetaan? Ne eivät todellakaan tule tuomaan rahaa lompakon pohjalle, ne ovat aina rikki tai vähintään ratsastaja on rikki. Jotain erityistä kuitenkin erityisesti omissa kasvateissa on, kun niiden kanssa jaksaa työskennellä päivästä toiseen. Ja joskus se palkinto sitten tulee. Joko laatuarvostelupalkinnon tai hienon varsan muodossa.

Ärsyttää jo jankata jokaisen tämän isälinjan hevosen sivuilla, että kuinka tärkeä tämä orilinja minulle on. Mutta kun se yksinkertaisesti on. Nicotinecall on ensimmäinen oikeasti hyvä hevonen, jonka olen omistanut. Sen ostaminen sai minussa aikaan jotain, mikä on nyt trakehner-kasvatukseni myötä johtanut aika pitkälle. Voi puhua pitkistä suvuista, mutta ainakin pitkäaikaisista unelmista. Nestor ei varmasti ole maailman hienoin hevonen ja paras kilpailuratsu, mutta minulle se on yksi parhaista ja varmasti myös sen tulevat orijälkeläiset ovat minulle todella tärkeitä.

Nestorin emä Windhallower on emälinjansa näköinen tamma. Rautias iso - ja puhdasliikkeinen tamma ei luonteellaan hirveästi sykähdytä, mutta sen on erinomainen emätamma ja täydellinen valinta Nestorinkin emäksi. Se ei vähästä hätkähdä, hoiti synnytyksen ja vastasyntyneen varsan kaitsemisen ammattilaisen tavoin. Tamma antoi alusta asti myös käsitellä varsaansa, joten alusta asti saimme opeteltua Nestorin tavoille ja toisaalta myös tutustuttua tulevaan kilparatsuun.

Nestor on pienestä pitäen ollut koko tallin silmäterä. Vaikka se ei aina ollut yhtä komea musta ori, vaan varsinkin yksivuotiaana se näytti enemmänkin hirveltä, ei sitä ole vainut olla ihailematta läheltä ja kaukaa. Ori on aina ollut miellyttävä ihmisille ja sitä on ollut todella helppo opettaa ratsun tavoille. Ori kypsyi ikätovereitaan nopeammin ja se oli GP-tason ratsu jo todella nuorena. Sen etenemistä isoille areenoille estivät vain pienet jalkavaivat 6-8 vuotiaana. Onneksi ne jäivät taakse ja erityisesti 9-11 vuotiaana ori alkoi jo menestymään kouluradoilla.

15-vuotiaana ori alkoi pikku hiljaa siirtymään pelkästään siitoskäyttöön. Ori ei ole ollut yhtälailla tammojen suosiossa kuin sen isä, isän isä ja isän isän isä, mutta erityisesti oman tallin tammoihin se on päässyt uransa aikana tutustumaan. Toivotaan, että kun saamme palkintokaappiin kerättyä vähän vielä enemmän täytettä, pääsisi ori vielä jatkamaan siitoshevosen uraa.

Luonne

Nestor on hassu sekoitus isäänsä ja emäänsä. Isän puolelta tulee orin pyrkimys itsenäisyyteen ja pieni viha-rakkaus-suhde muihin hevosiin. Muuten se on esimerkiksi hoitaessa vähän tylsän pulskea paikallaan nököttävä orinmussukka, samalla tavalla kuin emänsäkin oli yksi helpommista tammoista mitä olen omistanut.

Oria on todella helppo käsitellä kaikissa perustoimenpiteissä. Ori jököttää paikallaan milloin missäkin, eikä se varmaan välittäisi vaikka atomipommi räjähtäisi vieressä. Häntä vaan heiluisi ja korvat vähän liikkuisivat äänen suuntaan. Ori menisi hyvin jostain ruunanrupsukasta ratsastuskoulussa, tosin Nestorilla on vähän enemmän kokoa, lihasta ja kiiltoa karvassaan. Toki orinkin ulkonäkö ja urheilijan kropan ylläpitö vaatii puunausta, jalkojen kylmäystä, solariumia, hierontaa ja muuta puuhailua, mutta kaikken ori ottaa vastaan melkein kuin hymyissä suin. Se on ammattiurheilija, joka ymmärtää että toimenpiteet ovat sen hyväksi. Stressaaminen ei todellakaan kuulu orin toimenkuvaan ja karsinassa sekä tarhassa nuokkuminen on varmaan sen lempi harrastus. Hoitotoimenpiteiden ja varusteiden laiton lisäksi ori on myös mukava asiakas kengittäjälle ja eläinlääkärille. Ori ei hirveästi rauhoitteita tarvi, koska sitä on käsitelty nuoresta pitäen niin paljon ja monipuolisesti. Trailerissa ja hevosautossa ori matkustaa mielellään kunhan vieressä ei ole ketään tai korkeintaan tuttu karsinanaapuri.

Koska ori on yleisluonteeltaan hyvin rauhallinen, se vaatii yleensä vähän normaalia enemmän virittelyä treenikentällä. Orilla on kyllä niin sanotusta kaikki palaset paikallaan, mutta se vain syttyy muita hevosia hitaammin. Nestor ei mitään säiky, se liikkuu aina puhtaasti ja siihen suuntaan mitä ratsastaja haluaa. Orin liike ja peräänanto ovat vaivattomia, mutta sen X-faktorin löytämiseen vaaditaan hieman kaivamista. Ori kuitenkin aina loppujen lopuksi syttyy. Se on todella kestävä ja yleensä loistaa esimerkiksi lopputunnista tai kilpailuissa erityisesti viimeisissä luokissa. Orilla on erityisen kaunis matkaavoittava ja letkeä käynti, josta se saa joka kilpailussa kehuja. Hieman kiireisen ravinsa se on perinyt isältään, mutta Nocturnukseen verrattuna Nestorin ravi on ehdottomasti tasaisempaa ja lennokkaampaa. Laukassa ori pääsee näyttämään vahvaa taka-osaansa. Orilla on kaikinpuolin hyvä liikemekaniikka ja koordinaatio. Yleensä myös mitä vaativampi liike, sitä paremmin se orilta onnistuu.

Nestorilla on äärettömän hyvät kisahermot. Se ei mistään hätkähdä, paitsi jos joku tuntematon hevonen tulee liian lähelle sitä. Ori ei varsinaisesti potki tai luimi, mutta sen keskittyminen aina hieman häiriintyy verryttelyn aikana, jolloin esimerkiksi ravi muuttuu kiireisemmäksi. Kuten kotonakin ori vaatii kisakentillä virittelyä. Orin kanssa toki pääsee pitkälle jo peruasioilla ja useimmiten Nestor on parhaimmillaan kisaradoilla isojen yleisöjen edessä.

Sukutaulu

i. Nocturnus Hexen
YLA1, KRJ-I
trakehner, ruunikko, 169 cm
ii. Nothwulf BE
YLA1, KRJ-I
trak, rn, 170 cm
iii. Nicotinecall PB
YLA2, KRJ-I, KRL-II, vTOK***
iiii. Craven GER
KRJ-I, YLA2
iiie. Before The Bleeding Sun
KRJ-II, YLA2
iie. Prettyaholic
YLA2, KRJ-I, KRL-II
iiei. Lovekorn
YLA2, KRL-II, KRJ-II
iiee. Prettydeath
KTK-III
ie. Sampetra PB
trak, rn, 166 cm
iei. Nu Neat Uniq
VIR MVA Ch, KTK-II
ieii. House-Ism
YLA2, KRJ-II, ORI1
ieie. Cherry-Pick
iee. Labyrinthine PB
KTK-III
ieei. Into The Labyrinth
KRJ-II, YLA2
ieee. Aiatar
e. Windhallower Hexen
KRJ-II
trakehner, rautias, 166 cm
ei. Bribery Rowland
trak, rt, 167 cm
eii. Million Dollar Case eiii. Hundred Miles
eiie. Dance of the Dead
eie. Bella Rowland
KTK-III
eiei. 90's
eiee. Heroinetté
ee. Wivid Hexen
trak, rn, 165 cm
eei. Rockslide PB eeii. Cinvan
eeie. Roskilde
eee. Wings & Pixies 'If eeei. Chaliente Junior
KRJ-II, YLA2
eeee. Wings & Hearts

Kilpailukalenteri

kilpaillut porrastetuissa koululuokissa

Koulukilpailut - (sijoitukset ei-porrastetuissa)

15.07.2014 - Hex Sporthorses - GP (KRJ) - 1/60
01.07.2014 - Hex Sporthorses - GP (KRJ) - 2/60
20.03.2014 - Eucarya Warmbloods - GP (KRJ) - 2/100
19.03.2014 - Derian - GP (KRJ) - 5/100
19.03.2014 - Eucarya Warmbloods - GP (KRJ) - 10/100
19.03.2014 - Reposaari - GP (KRJ) - 5/100
18.03.2014 - Rätvänä - GP (KRJ) - 10/100
16.03.2014 - Rätvänä - GP (KRJ) - 8/100
13.03.2014 - Derian - GP (KRJ) - 5/100
06.01.2014 - Ponipallero - GP (KRJ) - 2/30

Jälkeläiset

t. Nevermore Wide (vt. 10), e. Narcissa Hexen
o. Nebuchadnezzar Wide (vt. 11), e. Effigy Hexen
o. Monsterworld Hexen (vt. 11), e. MST Melody

Päiväkirja

Kouluvalmennus - valmentajana Cee

Tällä kertaa pidin Viivuskalle valmennusyhteistyömme merkeissä kouluvalmennuksen huippukomean, tumman Nestor -orin kanssa. Upealiikkeinen Nestor vaikutti vahvaluonteiselta orilta, jolla riitti energiaa. Alkuverryttelyssä olikin tavoitteena saada puolipidätteet läpi ja tempoa hieman rauhallisemmaksi. Ohjeistin Viivuskaa olemaan itse rentona ja istumaan syvälle satulaan. Parantuneen istunnan ja sinnikkäiden, pienten puolipidätteiden ja lukuisien volttien ja taivutusten seurauksena ori rauhoittui ja rentoutui edes jonkun verran. Ajattelin, että siirtymiset saisivat orin sopivasti kuulolle, mutta Nestorin kohdalla ne eivät ainakaan tänään toimineet: ori kuumui selkeästi lisää. Niinpä siirryimme laukkaan päästelemään vähän höyryjä. Nestor laukkasi innoissaan ja lennokkaasti, muttei ryöstänyt tai pukitellut. Kun ori oli vihdoin kauniisti ohjan ja pohkeen välissä, työstimme laukanvaihtoja sekä laukkapiruetteja. Teknisesti orilla olivat liikkeet hallussa: joskus alkuun pääseminen on vaikeinta. Hieno ja selkeästi osaava, mutta haastava ori!

Kouluvalmennus - valmentajana Gabi

Viivuska ja Nestor saapuivat Wiherkankaan kentälle, jossa heitä odottelin. Orille ravityöskentely vaatii harjoitusta, joten pyrimme tänään treenaamaan sitä. Viivuska otti ensin pitkät alkukäynnit ja Nestor vaikutti energiseltä, muttei onneksi liian. Alkukäyntien jälkeen Viivuska keräsi ohjat ja opastin häntä tulemaan pitkät sivut ravissa tehden keskiympyrän taivuttaen oria ja päädyissä pääty-ympyrät käynnissä taivuttaen. Kun tätä verryttelyä oli suoritettu molempiin suuntiin ja Nestor vaikutti vetreältä, pyysin Viivuska vielä ottamaan muutaman laukka pätkän pitkillä sivuilla molempiin suuntiin. Sitten pääsimme itse treenin pariin, joka alkoi niinkin yksinkertaisesti kuin temmon muutokset ravissa keskiravista koottuun raviin ja takaisin pitkillä sivuilla. Lyhyet sivut käynnissä avotaivutuksella. Aluksi Nestor steppaili käynti osuudet ja ravin temmon muutokset sujuivat vähän niin ja näin. Ohjeistin Viivuskaa antamaan selkeämmät avut, jolloin tehtävä lähtikin rullaamaan hyvin. Kun tehtävää oli tultu myös toiseen suuntaan oli aika siirtyä pohkeenväistöön ravissa. Ensin tehtävää tultiin pitkien sivujen alusta keskelle ja takaisin uralle, näin saimme molempiin suuntiin väistöjä. Nestor suoriutui tehtävästä hienosti, vaikka hieman pakkopullalta se näytti. Ennen laukkatehtävää ratsukko sai hetken kävellä ja haukata happea. Laukkatehtävänä oli vaihdot joka toisella askeleella. Aluksi Nestor innostui laukasta ja vaihdot eivät sujuneet. Ratsukko sai purkaa hetken energiaa, jonka jälkeen tehtävä alkoi sujua. Ratsukko tuli vaihtoja hetken x:n muotoisesta radalla, jonka jälkeen päästin heidät suorittamaan loppu verryttelyitä.

Ikääntyminen

1v. - 24.01.2014
2v. - 13.03.2014
3v. - 30.04.2014
4v. - 17.06.2014
5v. - 04.08.2014
6v. - 21.09.2014
7v. - 08.11.2014
8v. - 26.12.2014
9v. - 12.02.2015
10v. - 01.04.2015
11v. - 19.05.2015
12v. - 06.07.2015
13v. - 23.08.2015
14v. - 10.10.2015
15v. - 27.11.2015
16v. - 14.05.2016
17v. - 14.11.2016
18v. - 14.05.2017
19v. - 14.11.2017
20v. - 14.05.2018

virtuaalihevonen - a sim game horse